Pjäxorna är den absolut viktigaste delen av din utrustning för att din skidåkning ska fungera. Du kommer definitivt inte att njuta av din åkning om du har ont i fötterna, om dina pjäxor är för stora, för hårda, för mjuka eller fel vinklade. Dina pjäxor kommer att vara nyckeln till dina prestationer i skidbacken.

Pjäxor med bra kvalitet kan hjälpa dig kompensera kroppens position över skidorna, så att du hamnar med balansen mitt över foten och skidan. Men en del människor behöver ytterligare anpassning av pjäxorna för att kompensera, till exempel om man är kraftigt hjulbent eller har andra extraordinära fysiska förutsättningar. Att ha en pjäxa som är centrerad och balanserad mitt på skidan i förhållande till din kropp är också viktigt för att du ska kunna kanta skidorna på rätt sätt.

Pjäxorna som finns på marknaden är byggda efter olika fotformer, vissa för smala fötter och vissa för bredare fötter. Du behöver också anpassa pjäxan efter om du har hög eller låg hålfot. Det är extra viktigt att pjäxan håller fast din häl ordentligt. 








 



Att tänka på när du provar pjäxor

• Prova flera olika pjäxor innan du avgör vilken som passar
• Se till att personalen tittar på din fot utan strumpor för att se fotens form. (knölar, hålfot, bredd och längd)
• Prova innerskon separat utanför pjäxskalet
• Hitta en pjäxa med lagom hård flex för din färdighet (Se nedan i denna beskrivning) Se till att pjäxan är ordentligt spänd när du provar detta, och tänk på att pjäxans plastskal oftast blir hårdare utomhus när det bli kallare.
• Prova pjäxan spänd. En spänd pjäxa gör att foten åker bakåt och hamnar i ett bättre läge.
• Prova pjäxan med den strumpa som du tänker använda när du åker. Använd inte för tjocka strumpor.
• Hitta en pjäxa med rätt lutning i längsled.
• Behåll pjäxorna på i minst 15 minuter och gå omkring med dem på i butiken. Så att du får en chans att känna om foten domnar eller krampar. Pjäxan ska då vara lagom hårt knäppt.
• Tänk på att en fot ofta är större än den andra… Ta reda på viken av dina fötter som är störst och prova pjäxan på denna fot först.


Skidstrumpor
Vilka strumpor du använder kommer att vara avgörande för hur väl din pjäxa kommer att passa och hur bra du kommer att kunna hålla värmen i dina pjäxor. Du ska alltid välja en tunnare strumpa då den kommer att tillåta dig att spänna pjäxan ordentligt och det blir mindre veck som kan skapa skavsår eller tryck som gör ont. Tänk på att inte stoppa ner långkalsonger i strumporna och pjäxan. Du vill ha en så slät yta som möjligt mellan fotens hud och innerskon.
En bra skidstrumpa ska gå upp över pjäxans skaft. Material att föredra är bomull, polypropylene eller en mix av bomull och syntet. Det finns massor av strumpor speciellt anpassade för alpin åkning och det är att föredra att köpa en sådan strumpa.


Sulor
Sulan i dina pjäxor är oftast platt. Det gör att när du spänner pjäxan så trycks hålfoten ner mot sulan, detta kan i sämsta fall ge upphov till kramp i foten då den hela tiden försöker går tillbaka tills sitt ursprungliga läge. 
Detta avhjälper du lätt genom att skaffa dig en sula som kompenserar för din hålfot. De flesta välutrustade skidbutiker kan också hjälpa dig att gjuta en sula efter din fot. Detta är en mycket väl värd investering i förhållande till komfort och förbättrad teknisk utväxling i din åkning.


Nybörjare
En nybörjar pjäxa ska framförallt ha en mjukare flex (byggd i mjukare plast). Som nybörjare rör man sig mera i fotleden på grund av att man inte fullt ut hittat balansen. En mjukare pjäxa tillåter då dessa lite större balanserande rörelser. Det är fortfarande viktigt att pjäxan inte är för stor så att foten kan röra sig i pjäxan, då det resulterar i sämre möjlighet att överföra kroppens rörelser ner till skidan. Beroende på framförallt skidåkarens vikt och längd kan det variera lite på hur hård pjäxa du ska välja… Längre och tyngre åkare ska välja en hårdare pjäxa och tvärtom för lite kortare och lättare åkare.
Som nybörjare kan du med fördel också välja en pjäxa med något rakare skaft men var noggrann med att pjäxan fortfarande ska ge dig möjligheten när du står helt stilla att bli något böjd i knäna. Då den positionen är avgörande för utveckling som skidåkare.
 







 

 



Medelgod åkare
Om du har åkt en del skidor och börjat svänga mera på kant och speciellt åker med lite högre fart behöver du en pjäxa med något hårdare flex. Du vill antagligen också öka vinkeln framåt något. Som medelgod åkare kommer du också att behöva välja pjäxa efter vilken alpin inriktning du oftast väljer.

Pist / carving, offpist eller jib och park. Utformningen av pjäxorna som är anpassade gren specifikt kan skilja sig lite grand. Även här är det viktigt att hitta en hårdhet på pjäxan som är anpassad efter din längd och tyngd. Tyngre, aggressivare och längre åkare ska ha hårdare pjäxor medans lättare, kortare och inte så aggressiva åkare ska ha något mjukare pjäxor.


Erfaren skidåkare
Är du en erfaren skidåkare så ska du generellt hitta en hårdare pjäxa. En hårdare pjäxa med mindre stoppning kommer att ge dig bättre kontakt med skidan. Det blir extra viktigt med en hårdare pjäxa att hitta en perfekt passform för just dina fötter. Då den ger betydligt mindre utrymme för anpassning efter olika fötter. Att rekommendera är att få hjälp med att forma en innersko efter foten.

Som erfaren skidåkare vet du antagligen vilken form av skidåkning du oftast väljer. Det är nämligen ganska stor skillnad mellan en ren racepjäxa och en pjäxa för åkning på hela berget. Man kan generellt säga att en ren racepjäxa är lite för hård för skidåkning en hel dag. Så det gäller här att hitta en pjäxa som passar den åkning och den färdighet du anser dig ha.


Olika pjäxor

Jibb pjäxor: Dessa pjäxor är något mjukare i flex för att dämpa hårda landningar och vara anpassade till extrema rörelser i sidled och framåt bakåt. De har ofta en inbyggt dämpande funktion i sulan för att förhindra skador på hälen och foten i hårda landningar. 
Dessa pjäxor är ofta något rakare i vinkeln på skaftet för att ge bättre möjlighet till åkning både framåt och bakåt.


Racepjäxor: En pjäxa anpassad till tävlingsåkning är ofta mycket hård och har en kraftig lutning i skaftet. Detta för att ge maximal känsla och teknisk utväxling av åkarens rörelser ner till skidan och snön. Detta är en pjäxa som på grund av att den är hård och mycket tajt blir ganska obekväm att åka i under längre perioder. 
När du väljer en pjäxa i detta segment ska du absolut se till att du får hjälp med att anpassa den efter dina fötter, din vikt, och din tekniska färdighet.


Pist / Allmoutain pjäxor: Den största gruppen skidåkare åker över hela berget, på pistat underlag, i pucklar och i nyfallen snö. I detta segment finns det idag en hel uppsjö med olika märken och modeller. De är gjorda i olika hårdhet för att passa olika åkstilar, och storlekar och tyngder på åkare. De ligger i hårdhet någonstans mellan 85 och 110 i flex och har en vinkel framåt i skaftet som ligger strax över en racepjäxa.


Stance / Stancetest
För att snabbare kunna utveckla din skidåkning behöver du en stabil plattform för dina fötter och kroppen ska vara i en neutral position. Det är speciellt viktigt för din känsla och kontroll av att åka från plan till kantad skida. Som nybörjare är det inte lika viktigt men som blivande avancerad åkare är det nödvändigt att utrustningen och speciellt pjäxorna ger dig möjligheten till en neutral position. En fot som är stark och stabil och riktigt balanserad kommer att göra dig till en betydligt bättre skidåkare. För att testa om du har rätt stance kan du ta hjälp av en bootfitter. Men du kan ganska lätt även prova hemma framför en spegel eller med hjälp av en kompis.









 

För sakta med små steg ihop dina fötter… 
• Om dina knän möts före dina anklar så är du något kobent.
• Om dina anklar möts före knäna så är du något hjulbent.
• Om bägge möts samtidigt… Kommer du antagligen från en annan planet.

Vad är bäst? En något kobent stance är generellt det mest optimala för alpin skidåkning. Men för mycket inåt vinkling av knäna är inte bra. Det resulterar i att du hela tiden står på innerkanterna när du åker. Har du en hjulbent stance så kommer du att ha svårigheter med att hitta rätt balans i positionen när du kantar dina skidor. Gör en notering och diskutera detta med din skidhandlare. Målet med din stance ska vara att du med höftbredd mellan fötterna står med helt plana skidor mot underlaget. En mycket viktig del av skidåkningen är just att ha känsla och tekniska förutsättningar för ett utgångsläge med en plan skida. Även detta kan du prova hemma genom att ta på pjäxor och skidor på ett plant underlag. Ställ dig höftbrett med lätt böjda ben och be en kompis kontrollera om skidorna är plana mot underlager. Gör du detta i kortbyxor kan du också kontrollera att dina knän rör sig i en rak vinkel framåt när du trycker smalbenen mot plösen på pjäxan och böjer i knäna. Om knäna rör sig inåt eller utåt när du pressar dem fram i plösen är det ett tecken på att foten kollapsar och du behöver hjälp med en formgjuten sula som stöd till din fot.


Flex / Hårdhet
Är ett mått på hårdheten av din pjäxa i rörelsen av skaftet på pjäxan framåt. Denna rörelse är beroende av pjäxans uppbyggnad och plasten i skalats hårdhet. Hårdheten på pjäxan mäts idag i en skala från ca 30 upp till 130, men denna skala är inte en norm och det kan därför skilja mellan märken. Tänk också på att pjäxans hårdhet påverkas av temperaturen. Oftast provar man en pjäxa inomhus där det är varm och det gör pjäxans plast något mjukare än vad det kommer att bli utomhus på vintern i minusgrader.  Det är viktigt att pjäxan är väl spänd när du provar pjäxans rörelse framåt genom att du böjer på benen och pressar smalbenen mot plösen på pjäxan. Det är viktigt när du känner på rörelsen framåt att hälen sitter ordenligt fast i pjäxan och inte rör sig upp från sulan. Generellt kan man säga att en pjäxa med hårdare flex bättre överför de rörelser som du skapar med din kropp ner till skidan och snön. Men samtidigt kräver en hårdare pjäxa en aggressivare åkning och en väl utvecklad skidteknik.  För nybörjaren blir en mjukare pjäxa mer förlåtande och gör att du orkar åka längre. Den ger också bättre komfort. Hårdheten på pjäxan ska också anpassas efter vilken sorts åkning du kommer att använda den till. Hoppar du tillexempel mycket vill du ha en mjukare pjäxa för att inte skada dig vid hårda landningar och kraftiga rörelser framåt bakåt. Det samma gäller för pjäxor anpassade till åkning utanför pisten. En racepjäxa eller en pjäxa anpassad för tuff åkning i pisten vill man däremot ofta ska vara hårdare, för att exakt överföra dina rörelser ner till skidan och snön i alla rörelseriktningar.


Framåtlutning / Forward lean
Framåt lutningen på dina pjäxor finns till för att positionera din kropp i ett neutral läge i förhållande till din fot och dina skidor. Beroende på hur mycket skaftet på dina pjäxor lutar framåt kommer du att få kompensera detta genom att böja dig i knä och höft mer eller mindre.

Generellt kan man säga att avancerad åkare ofta ha fördel av att ha en kraftigare vinkel framåt då det ger möjlighet till ökad rörlighet när lederna i framförallt knä och höft är böjda. Det ger samtidigt en lägre tyngdpunkt. Det är dock något mer ansträngande att stå mera böjd varför det också är mer anpassat för en erfaren skidåkare.









Har du inte åkt så mycket tidigare ska du välja en pjäxa med ett rakare skaft. Då det ger dig bättre förutsättningar att slappna av i början. Men det är fortfarande viktigt att du har vinkel i skaftet oavsett åkfärdighet för att du ska ge kroppen rätt förutsättningar till rörelse. Det motverkar samtidigt risken för att du ska hamna med bakvikt.
Skaftets lutning bör anpassas efter erfarenhet, skidfärdighet, vikt, längd och vilken sorts åkning du gör mest. 


Hoppas denna lilla artikel kan hjälpa er på traven när ni står inför nästa pjäxköp.